Tha halg! (stina)

Ännu en kalas helg över igen. I Fredas så blev det lite oplanerat och spontant. Natta Rikard och Mattias kom hem till mig och kalaset började. Sen åkte killarna hem och våra saker bärde de snält med till bilen. Sen eftre ungefär en timme skulle jag och Natta börja dra oss mot stan och då var min hemnyckel i Karlskoga i min väska som Rikard och Mattias hade tagit med. Typiskt mig haha!
Vår första tanke var - vi måste hoppa ut genom fönstaret för vi måste härifrån och vi måste låsa dörren.
Men som tur kunde Rikard och Mattias åka in igen och låsa mig dörr medans jag och Natta begav oss till Klaras.
Väl där hade vi kul och sen åkte vi hem, med mitt smarta trick blev vi inte hungriga eftresom jag hade med smörgåsar som vi mumsade på.

Lördagen: Jag och mamma hämtade en katt (Sune). Så söt! Som nu bor hemma hos mamma och pappa.
Sen efter en seg kväll var jag och Natta igång igen. Till lite Abba musik så åkte vi till statt, ingen höjdare denna gång kan jag säga. Men trevligt.

Nu är jag hemma i min barak igen och jag är trött. Ska titta på tv klockan nio, sen ska jag sova!
Imorn är det vfu igen som gäller. Då ska jag försöka vara pigg och glad. Godnatt! Nu kommer Elin hem på Lördag. vad kul:). Jag har även fått en ny granne tror jag, men jag har inte sett den.?

Monsun och terroristattack (Elin)

Nu har vi antligen blivit utslappta ur huset efter att ha varit instangda dar sen i tisdags lunch! 4 dygn. Vi har last, spelar kort, atit, sovit, haft lite yoga, tranat lite. Pga monsunen och cyklonvarningen sa har vi inte fatt ga ut. Vagarna var oversvammade och det hade ramlat ner trad och elledningar tydligen. Dessutom har det ju varit terroristattack i bombay (eller ar? Jag vet inte vad som hander nu) och darfor ville de att vi skulle stanna inne. De har visat direktsant fran Bombay pa tv hela dagarna. Tydligen trodde de att vi skulle kunna reta upp folk eftersom vi ar vita. Jag vet inte. Men idag har det slutat regna och vi fick aka till stan! Det ar oversvammningar lite overallt. Vi akte forbi nagra hus som var helt omringade av vatten.

Nu ska vi gora de sista inkopen infor resan, ikvall har vi yogakurs och imorn bitti vid halv 6 aker vi tag till Mamallapuram. Det skulle tydligen vara uppehall i 5 dagar nu, sa da kanske vi hinner fa lite sol innan vi aker hem till Sverige :) Vore trakigt att komma hem lika blek som innan man akte.

Jag langtar efter att fa komma hem och tvatta alla klader i en tvattmaskin och duscha med varmt vatten och kanna sig ren! Och efter fil med flingor och grovt brod med kaviar!

Forresten fick jag vg pa tentan, och pa hela kursen ! :)

Ses om en vecka :)

Friday!

Friday! Nu ni ska jag starta eftremiddagen med en pust. Äntligen fredag, det är intensivt att vara fröken. Som winnerbäck sjunger - det är ingen lek att vara fröken. Tror det var så.

Barn bara slåss och tjafsar om verklgen allt som finns. Jag som är en person som bara tycker att man ska bara skita i vissa saker och inte bry sig bara ignorera, blir ganska irriterad över vissa saker, måste träna bort det.

Ska till Anki sen på en liten fest, natta kommer och jag hoppas salla kommer med:).
Det ska bli mysigt att träffas igen:).
Nu ska jag bara fixa lite här hemma måste ju ha med mig en stor väska eftesom jag ska hem inatt till karlskoga.
Jag saknar mamma med:).

Tentan skaka tänder!(stina)

Okej imorgon är det sista dagen som tenatan ska vara färdigrättad, vilket innebär att några redan har fått veta att dom klarade sig tydligen. Om man hade fått något mail eller nån kontakt från semenarieledaren så hade man inte klarar den, men hade man inte hört något så hade man klarat den. Så jag har suttit och letat på skolans hemsida eftre min tenta men nej där finns inget såå....Hmm jag tror jag klarade den, men jag vet inget än ska inte hoppas på för mkt.

imorgon är det äntligen fredag:). jag älskar fredagar, inte bara för at man kommer vara ledig några dagar utan bara själva stämmningen att veta att det är fredag och det luktar godis ch fest och roliga saker:). Som alltid, roliga saker.

uppskattning(stina)

Nu har jag äntligen handlat frukost för hela slanten. Köpte även glass och pepparkakor som grädde på moset:).
hade min egna lektion idag och det gick bra, faktiskt riktigt bra. Även om vissa inte klarar av att lyssna och sitta stil så tror jag att det gick bra. Min lärare satt och skrev under hela lektionen och det kännes ganska kontrollerat. Ganska töntigt att två lärare ska sitta och stirra på mig när jag ska ha en lien lektion bara.

Jaja, dom gav mig ingen respons sen heller, konsigt. Senare på dagen kännde jag att jag var mer uppskattad, kanske för att jag hade tagit tag i en sak och att jag stog där och det var mig som dom skulle lyssna på. Jag blir ju kalad fröken av vissa även om jag inte är en fröken än.

nu ska jag duscha hejhej.

Jag vill ha en frukostshopp!(stina)

Kom nyss hem från stan har varit och shoppat lite med natta:). Men vi startade shoppingrundan med mc donkan, otroligt nog;).
Handlade mössa och halsduk. tag en betala för två, nej tvärtom. haha.
Nu är det inte länge kvar till helgen, jag vill åka till karlskoga nu:). Jag vill träffa mamma och pappa.
Jag vill att Elin ska komma hem med!

Skulle egentligen handla idag, bröd och mjölk, men jag hann inte. Affärerna ligger så dumt till ifrån mig och påmacken finns det inte bröd. Imorse fick jag äta gröt som blev fel, så det blev äckligt! 20 äckligt faktiskt.
Imorgon får jag äta yoghurt.
Det som är bra med praktiken är att jag går upp tidigt på morgonen för då hinner jag se vakna med the voice på femman:). Det gör min morgon pigg och glad:).

Indien 25 november (Elin)

jag blir galen pa dom har datorerna! Har varit har en timme och hunnit svara pa ett mail!
Vi skulle egentligen till stranded women center nu pa morgonen men det var nagra som hade rymt darifran inatt och polisen var dar, sa vi fick aka till internet en stund och vanta och sen ska vi dit senare idag.

Sen sist har det typ regnat hela tiden! I lordags var vi pa matlagningskurs. Det var riktigt kul faktiskt. Pa lordagkvallen var vi ute pa en pub och drack indisk ol, men bara fran 21 - 23. Puben stangde 23 pa lordagkvallarna. Vi var de enda tjejerna dar, for indiska tjejer far inte ga ut.

I sondags klattrade vi fran Orebro upp pa Rockforttemplet, som ligger pa ett berg mitt i stan. Det var 400 trappsteg upp och darifran sag man over hela Trichy. Det ar en valdigt stor stad faktiskt! Nar vi precis kommit upp pa toppen borjade det regna, och sen har det regnat sen dess. Nar vi ringde taxi for att ta oss hem efter klattringen, sa var vi tvugna och sta vid vagen under ett trad for att taxichaufforen skulle se oss. Han skulle komma efter 20 min men det tog nog snarare 40 min. Da var det verkligen som att man badat med kladerna pa och fotterna och benen var jatteleriga. Det var forsta gangen jag fryst sen jag kom hit. Min guatemalavaska har fatt en ny mer rosa farg efter regnet med. Jag trodde det berodde pa att den var blot, men nu har den torkat och ar fortfarande lika rosa. Men det blev finare. Jag tyckte synd om varan taxichauffor da med, eftersom vi satte oss i hans vitkladda taxi med vara blota churidars som fargar av. Vi har en och samma taxichauffor som skjutsar pa oss. Han ar tydligen dansare sa vi ska fa ha danslektion med honom.

Igar morse var vi vid ett till tempel, som var som en stad inne i templet. Man maste ta av sig skorna och ga barfota inne i alla tempel, det var lite lerigt. Forresten sa blev jag "valsignad" av en elefant vid Rockforttemplet. Man fick ga fram till den och ge den pengar som den tog i snabeln, sen bojde man fram huvudet och den la snabeln i pannan pa en.

Vi var pa ett mentalsjukhus igar med. Jag var valdigt trott och hungrig, och dessutom sa var han som skulle visa oss runt inte sa bra, sa jag var ganska irriterad. Han viskade nar han pratade sa det var bara dom langst fram som horde nat. Sa man gick bara runt dar inne och typ kollade pa alla psykiskt sjuka patienter och fattade ingenting. Det kandes valdigt dumt med att sta och kolla pa dom nar dom lag i sina sangar. Vi fick ocksa kika in hos terapeuter som satt och hade samtal. Sen fick vi ga in flera stycken till en kille i varan alder som satt pa en sang. Sen stod vi typ dar och tittade pa honom medan gubben berattade om hans problem och vad han fick for hjalp. Kandes dumt. Han var pa avdelningen for de aggressiva patienterna, men han sag valdigt lugn ut. Kanske pga medicin? Dom hade heller ingen sakerhet, fast vi gick runt pa en avdelning dar de sa att patienterna var valdsamma. I Sverige skulle man ju aldrig fa komma in pa ett sant stalle sadar, men i Indien far man det i studiesyfte om man laser socialt arbete.

Sen var vi ocksa pa nagot rehabiliteringsstalle dit de psykiskt sjuka kom for att fa traning i tex att sy eller sticka.

Igar eftermiddag hande ingenting. Det gar inte att gora sa mkt nar det regnar. Alla utom jag brukar sova, och jag brukar lasa. Sen spelade vi lite kort, at mat, lyssnade pa Santhanams historier i typ en timme (han gillar att prata) och sen tranade jag och Alex lite faktiskt. Ska borja med det. Det vore skont att inte vara helt ur form nar man kommer hem. I eftermiddag ska vi bara skriva pa varat arbete.

Resten av veckan har vi forelasningar, besok pa ett center for missbrukare och pa lordag ska vi till ett hiv-center. Jag vet bara inte om jag vagar folja med for tydligen ar det vanligt att hivpatienterna har tbc, och det fick inte vi nagot vaccin mot. Jag vet inte om det ar farligt, men jag vill inte ta nagra risker. Sa far se. Tidigt pa sondag morgon aker vi tag till Mamallapuram. Jag hoppas vadret ar battre dar!

Det ar forresten julafton om en manad!

min egna lektion.(stina)

Idag bör jade praktiken igen. Det är väl roligt, men idag sa läraren som jag går runt med att jag måste göa en egen lektion. Jaha, men det skulle vi inte behöva göra första gången på vfu:n. Bara för att han har sagt det nu känns det som jag verkligen måste det och om jag inte gör det kommer jag bara känna mig dålig.

Jag kan gärna ha lektion med barnen, det går bra. Det är ju just att läraren ska sitta och kontrollera mig vad jag gör. och att jag ska lägga upp en lektion själv. det är inte det lättaste.
Så nu sitter jag i panik och letar eftre nån lektion som ska innehålla de fem sinnena.

Hoppas jag kommer på något bra och att det inte blir så kontrollerat från hans sida. Jag vet ju inte hur man gör bara för att jag pluggar till det.


Efterfezzzzzzt (stina)

Singstarkvällen blev rolig även om mitt lag förlorade :P. Och det var inte mitt fel!:D.
Sen bar det av till klaras, alltid lika kul att man känner så många på klaras, för det är ju det som är grejen att man vill träffa folk:). Träffade dels anki och niklas kompisar och tomas kompisar.

När klaras stängde var vi sist ut och då hade redan folk försvunnit som vi hade med oss dit, vet inte vart de tog vägen?.
Allafall gick jag nina och sarah på eftrefest hos några helkonstiga men roliga och trevliga grabbar.
Det slutatde med att det kom in en jättestor kille som skrattade hela tiden oavbrutet, så alla bara satt och skrattade åt ingenting. Sen åkte vi hem, tog taxi hem med nina och sarah men dom gick av före mig så jag fick betala typ 200 kr, men det gör inget jag kom hem på ett bra sätt allafall. Låste min dörr klockan 5. Så idag är en seg dag, men någongång måste man ju gå på eftrefest med om man blir bjuden:).

Idag ska jag hämta min cykel hos nina. Ska bli skönt med en promenad. Saknar Elin det hade varit roligt om hon var med igår:).

Humöret i baraken:D (stina)

Idag vilken superdag det ska bli:D. Ja ska på singstarkväll till Nina:D. Det bästa jag vet singstar! Och då slipper jag sjunga själv när nån mer tycker om det:D wieee!

Vaknade ganska tidigt idag men det gillar jag, så gör man lite frukost och tittar på barnprogram:). mysigt.
Har iofs börjat prata med mig själv när jag tittar på tv haha. Om något är kul så säger jag det högt och skrattar och upprepar saker. Undra varför man gör så, eller varför jag gör så. Man kanske inte orkar vara tyst utan att inte prata på länge.

Laddar ner massa bra musik idag med. Jag är på bra humör igen, Jag har ett bra liv, en annan har det sämre just nu fixa det så blir det bra!:)

..........(stina)

En dag med mycket intryck. Både roligt och jobbigt. Allt blir bra en dag.

Indien del 5 (Elin)

hej!

skulle ju kolla tentan nu, men den ar sen som vanligt.. !
har shoppat en hel del nyss, pa himalaya, en butik som har massa hudvards och harvardsprodukter och ayurvediska grejer och naturlakemedel och sant. Jattebilligt! Man kan bestalla sant over natet med men da ar det tydligen hur dyrt som helst..

I formiddags var vi pa ett alderdomshem. Har ar det ju vanligast att man har sina foraldrar boende hemma hos sig nar de blir gamla, sa de som bodde pa det har hemmet var sana dar slakten inte ville ta hand om dem. Jag vet inte hur vanligt det ar, har inte hunnit fraga. Men i Sverige ar det ju vanligare att gamla bor pa hem, har ar det inte sa, sa jag antar att det kanns extra jobbigt for dem har. De bodde typ 14 st i varje rum, i vissa rum kvinnor och i vissa man. Nastan ingen kunde engelska (jag tror det var tva man som kunde det bara) men alla gick runt och halsade pa oss och sen fick vi vara med pa deras typ gudstjanst (hemmet drevs av nunnor). De hade varldens langsta bon, typ en halvtimme. Sen var det en gubbe som hade varit nan typ av artist i goa, som sjong en sang for oss pa engelska. Sen sjong vi den blomstertid och du gamla du fria. Sen sjong de sin nationalsang. Det var jatteintressant att se hur de bodde, och alla var jattegulliga.

Haromdan var vi pa ett center for cp-skadade barn. Barnen som var mellan 3-8 ar hade sina mammor med sig till centret varje dag. Mammorna fungerade som deras larare, och de hade fatt lite utbildning for att veta hur de skulle trana sina barn. Mammorna var ju ocksa tvugna att sluta jobba for att kunna hjalpa sina barn. For barnen mellan 8 - 18 ar sa var det som skola for dem. Det fanns speciallarare (5 elever per larare) sen fanns det terapeuter, fysioterapeuter (vad nu det ar? som sjukgymnast typ?) och en psykolog. Dom hade jattesma lokaler, men skulle snart flytta. Nar vi var dar sa borjade det sporegna med sa det var som en sjo pa golvet i ett rum..

Det har sporegnat tva dagar i rad nu, men idag ar det fint igen..

Jag har last klart bockerna infor tentan nu med!

Imorn ska vi pa en matlagningskurs, det ska bli roligt :)
Sen har jag lart mig att gora ett jattegott kardemumma-te med, med mjolk, vatten, socker, kardemumma och tepulver. Kopte tepulver idag, sa jag kan gora det i Sverige..  :)

Nar jag kommer hem blir det inte sa mkt kolhydrater. Det kanns som att det enda man ater ar ris, pasta och vitt brod.. Forutom grytorna, gronsaker och frukt. Men det ar verkligen inga fibrer och inget protein. Forutom banangrot och pyttesma stekta agg pa morgonen..
aja, men det ar iaf ratt sa gott :)

tack!(stina)

Du är allt snäll du.

-Du har väldigt mycket humor , verkar varm o omtänksam tjej men hjärtat på rätt ställe lixom!

Tänk att jag blev en sån bar person:D haha


Backen!(stina)

Idag när jag cyklade hem från skolan var det så kallt så jag kunde inte tänka och det var ishalka, men poff så hade jag tagit mig uppför hela backen utan att jag tänke på det. hahah yes! Jag visste att jag klarade backen.
Nu har jag inget att läsa heller på hela helgen. Imorn ska jag vara hemma hos Sebbe på fest. Så nu ska jag bara ta det lungt, men det är fortfarande tråkigt att vara själv. Jag bara sjunger och visst det är kul men jag vill helldre sjunga med nån oxå.:).


julen är snart här! (stina)

Vilken dag:). Kallt och snö helt otroligt roligt:).
Nu har jag slagit mig ner här för att dricka mitt te och äta två kakor:).
Skulle vara trevligt med sällskap men det går bra ändå. Åh vad jag längtar till jul när det dimper ner julreklam i brevlådan och stora snöflingor. Det var så roligt förrförra julen när min familj gick ut och dansade runt granen på gården:). Då känndes det så speciellt det tycker jag vi ska göra i år med:).
Tänkte köpa en chokladkalender idag på affären men jag vänatr till en annan dag för det stog en snygg i kassan så jag vågade inte riktigt:D haha.

längar(stina)

2008 låter faktiskt dåligt, visst. 8 inte ett speciellt bra tal heller. Jag längtar till år 2009 för nio är mitt lyckonummer och jag tror att det året kommer bli mkt bättre än dethär årt har varit. Helt klart!

Men först ska det blir jul och då ska jag hem till mamma och pappa och då har ju Elin kommit hem också:).
Sen efter jul är det nyår och då hoppas jag på nått roligt. har lite planer får se hur det blir.
Sen år 2009 wehuu!

Indien del 4 (Elin)

Hej!
Nu har vi precis varit och besokt ett hem for blinda kvinnor, har i Trichy. Det var intressant att se. Kvinnorna bor dar under tre ar och far da lara sig olika saker som att vava, sy, baka, dansa, spela instrument m.m. De fick ocksa studera. Efter de tre aren far de hjalp antingen med att skaffa sig ett jobb, oppna en egen verksamhet, lasa vidare eller gifta sig (de arrangerar brollop alltsa). Vi fick ga runt och halsa pa alla som bodde pa hemmet och se vad det gjorde. Sen hade de en dansuppvisning for oss. Det var nagra blinda kvinnor som dansade med rullskridskor och hade blomkrukor pa huvudet. Sen var det nagra som gjorde en dans med levande ljus. Sen sjong dom och spelade instrument, och sen fick vi sjunga "den blomstertid nu kommer" for dem. Efterat fick vi handla grejer som de gjort, i en liten affar som de hade dar.

Igar var vi och besokte olika skolor och dagis i byarna runtomkring dar Santhanam bor. Forst akte vi oxar med vagn till forsta skolan. Iaf tror vi att det var oxar? Pa den forsta skolan hade vi fran orebro redan varit. Sen var vi pa tva skolor till som det var en bit att ga till och sen gick vi hem. Det var riktigt varmt igar. Man var nastan svimfardig nar man kom hem efter att gatt runt sa lange i varmen. Hade man kunnat haft kjol och linne hade det varit lite mer okej, men vi har liksom langbyxor och tunikor, i ett ganska varmt material ocksa. Men byxorna ar faktiskt valdigt skona.

Vi har haft tva forelasningar nu med. En med ovrgripande information om Indien, och en om flickors och kvinnors roll. Den sista var valdigt intressant, speciellt eftersom jag och Linn tanke inrikta varat arbete pa det. Vi ska till ett hem for "stranded women" (overgivna kvinnor) nasta vecka, som vi ska skriva om i arbetet. Har hander det att man gor abort om man far reda pa att man vantar en dotter, eller att man dodar den nyfodda dottern, eftersom att man hellre vill ha en son. Detta for att dottern ses som en borda, tex for att man maste gifta bort henne och da ge en stor hemgift till mannens familj (det ar egentligen inte lagligt med hemgift, men det anses kulturellt att det ska vara sa). Kvinnor maste ocksa gifta sig, det ar inte accepterat med kvinnor som lever sjalva. Kvinnor som ar skilda har valdigt lag status och ankor maste fran att maken dott kla sig i vitt resten av sitt liv. Hon far aldrig mer anvanda smycken, smink, farger etc. och hon far aldrig gifta om sig. Forra veckan var det en granne till Santhanam och Shankari som dog i en trafikolycka. Hans fru var bara runt 30 ar, och nu maste hon sorja honom och vara vitkladd och anka resten av sitt liv. Hemskt.

Vi kommer att ha forelasningar eller besok varje dag denhar veckan och nasta vecka. Sen tankte vi aka till Mamallapuram och vara dar de sista dagarna innan vi flyger hem, och bara sola, bada, shoppa, och ata vad vi vill.

Maten har ar faktiskt valdigt god. Jag har borjat vanja mig vid att den ar stark nu. Det ar ris varje dag, ibland ar det tomatris med massa gronsaker och cashewnotter i. Sen brukar vi alltid fa en eller tva grytor till. Oftast vegetariska. Vi har atit kyckling kanske 4 ganger, annars bara vegetariskt. Ofta pa kvallarna gor dom pannkakor ocksa, det ar ju inte direkt indiskt men det ar valdigt gott :) Vi fick ett jattegott kardemummate haromdan med. Det smakade verkligen bullar! Jag antar att man bara tar vanligt te och blandar med socker, kardemumma och mjolk. Jag har druckit chai med, det var gott! Sen har dom alltid en banangrot till frukost som ar jattegod! Det ar som havregrynsgrot fast mycket mer flytande och mycket sotare, och med hela bananbitar i.

Imorgon ska vi till ett hem for cp-skadade och pa fredag ska vi till ett aldreboende. Forresten medellivslangden i Indien ar bara runt 60 ar..

Pa lordag ska vi pa en matlagningskurs och en dansuppvisning :)

Stina nar jag kommer hem, om det ar julskyltning pa sondagen da, sa kan vi aka in till stan och fika och shoppa lite ? :)

vem vet? (stina)

wehu! Jag vet vad jag vill. Vi får se vad som händer. Man vet aldrig vad som händer i framtiden:).

Dagen efter (stina)

Helgen har varit superrolig. Träffat Erika och Emma, riktigt trevligt vi hade så mkt att prata om jag tror inte jag hann säga hälften av vad jag ville säga:). Sen har jag träffat Suzz och Marrit, Ismo och kusinerna.
Tittade även när Jonas och hans band spelade i valverket i Degerförs:P. Ni var så duktigt:). Jonas du har verkligen blivit vuxen och ganska lik mig, alltså snygg;D.

Sen har jag träffat Natta, Rikard, Frida, Jenny och många fler. Jennys utflyttningsfest i lördags var rolig, och när man vet att det finns kareoke blir det extra kul:D. Natta dig blir man så lycklig av för du får allt att låta bra och positivt och då kan man lättare glömma varför man käne som man kände:D. Desutom fastnade du allt på alla kort på statt:Dhaha.

Jag älskar min mamma och pappa för dom älskar mig:).

Indien del 3

hej!
hoppas allt ar bra med alla darhemma..

Vi kom hem fran Chennai imorse. Det ar 30 mil dit och vi akte vid 10 i onsdags morse. Var framme pa flygplatsen typ 7 timmar senare och hamtade umeastudenterna, och sen akte vi buss i tva timmar till till Mamallapuram dar hotellet lag. Det ar helt sjukt att det kan ta 9 timmar att aka drygt 30 mil! Det var fint dar hotellet lag iaf, det var precis vid havet. Under tsunamin blev stranden dar forstord men dom har fixat det igen. Det var en liten by med massa hotell, restauranger och affarer. Vi funderar pa att bo dar dom sista dagarna innan vi aker till Sverige eftersom att vi har lite ledigt da.

Jag har shoppat lite nar vi var dar med. En sjal, en jattefin troja for 30 kr och en vaggbonad som hanger fran taket till golvet, som jag tror kommer bli jattefin i mitt rum. Idag ska vi shoppa lite mer. Ska snart till Chennai silks och kopa lite sjalar och sen vill jag kopa en sari som jag ska sy gardiner av. Mitt rum kommer bli valdigt indiskt.

Vi var pa en krokodilpark igar med och sag massor med krokodiler och jattestora pytonormar. Sen var vi ute och gick och sag en massa stenmonument. Vi akte fram Mamallapuram vid halv 10 igar kvall och var i Trichy vid 7 imorse. Det var jobbigt. Bussen var riktigt trang. Men trafiken var iaf lugnare pa natten. Men det gar inte snabbt vill jag lova. Tur det kanske. Hoppigt var det iaf. Vagarna ar inte de basta.

Forresten. Bak pa alla lastbilar och bussar har star det "sound horn please", sa har vill dom att man ska tuta. Jag ar forvanad over att jag inte ar radd for trafiken har. Har kor man om hela tiden, aven om man bara ser en meter framfor sig. Bara man tutar tillrackligt mycket under tiden sa..

Forra helgen var vi i Karur pa ett brollop. Det var helt sjuk! Jag trodde det skulle vara 500 gaster och det tyckte jag var mycket, men det var visst 10 000 gaster! Det var som en liten festival. Nar vi kom fram stod brudparet pa scenen och folk fick ga fram och ta kort tillsammans med dem. Vi med. Det var folk som sprang runt och filmade overallt och det roterade en filmkamera pa en stallning inne i stora salen. Sen var det fullt med widescreen-tvs overallt dar man kunde se vad som hande pa scenen och i de andra rummen. Det skulle tydligen visas pa nagon tvkanal med. Nar man kom fick man ga in pa en rod matta. Sen hade dom ett omrade med massa matstand dar det bara vara att hamta mat. Indier ater ju inte med bestick utan med hoger hand (vanster anvander man pa toan), sa det fick vi med gora. Och da ar det ris och jatterinnande grytor. Det ar lite roligt for alla var jatteuppkladda i sidensaris och guldsmycken och sen ater de som grisar. Vi var ocksa tillbaka pa brollopet nasta morgon vid 6 for da var sjalva brollopet. Kvallen innan var bara en ceremoni. Da fick vi massa frukost. Mest ris och grytor. Sen var vi aven tillbaka och at lunch dar. Helt sjukt vad mycket pengar dom lagger ut. Ceremonierna haller pa i flera dagar. Brudparet sag ratt trotta och inte speciellt glada ut. De kanner ju inte ens varandra.

Jag ar glad att magen klarat sig sa bra som den gjort iaf, efter all konstig mat, och speciellt eftersom det var 10 000 som at av samma mat.

Vi har varit pa en ap-park med och matat apor.

Nu har vi fatt flytta upp till ett nytt rum, sa vi fem delar ett rum och en toalett. Tjejerna fram umea har tre rum och tva toaletter pa 20 stycken. Vi har det valdigt bra alltsa..

Pa mandag borjar projektet pa riktigt. Vi trodde ju det skulle borja direkt nar vi kom. Men tydligen inte.

Hur har ni det i skolan hemma Malin och Sara (om ni laser), ar det mycket att gora?

Jag har forsokt fa mamma o pappa att svara har, men det verkar inte ga.

Hoppas allt ar bra med alla iaf!
kramar

Hjärter kung (stina)

Vet inte varför men jag är inne i en saknadperiod nu. Usch vad jag saknar dig. Jag ser bara ditt leende och när du skrttar framför mig. Jag vill inte bry mig, försvinn!

Svin är ordet!(stina)

Fick en väldigt bra kommentar idag när jag pratade med min vän Robin om allt mellan himmel och jord.
Han sa killar är svin. Och han har så rätt, men varför ska vi tjejer behöva stå ut med det?
Själv tycker jag inte att man ska dra alla över en kant, men när jag tänker efter så stämmer orden ganska bra i mina öron.
Fast det finns undantag. Min lillebror är inte ens nära ett svin! Och om jag har uppfostrat han rätt så kommer han aldrig bli det heller.

Undra hur många svin man kommer stötta på dom närmaste åren. Ett är redan upptäckt av mig.

Idag har jag vartit på min VFU-skola och jag kan säga att det var väldigt trevligt att komma tillbaka, det behövde jag. Jag uppskatar verrkligen när alla barn kommer fram och kramar mig och säger att det är roligt att jag är tillbaka.:).
Har även läst ca 60 sidor i en ganska intressant bok.

Boston tea party! (stina)

Just nu har jag lagt böckerna åt sida för ikväll. Laddar ner lite musik, väldigt blandat.
Har kommit på att jag ska skriva en lista, en ganska personlig, men rolig. Kanske lägger ut något citat här så får ni en liten inblick i vad den handlar om, kanske bara.:).

Senare ska jag allfall titta på mitt nuvarande favoritprogram Boston tea party med Filip och Fredrik.
- Piraterna i Bamse frågar sin kapten (ni vet han med rött skägg) om dom ska åka ut på de sju haven, men kaptenen säger. -Nej Bamse kommer hitta oss ändå. Frågan: Skulle Bamse kunna hitta Piraterna på de sju haven?
Vetenskapsmannen säger. Det skulle ta ungefär 7 år för Bamse att hitta piraterna om inte skalman skulle ha en båt som gick i 90 km/h och en väldigt bra kikare i skalet. :D.

Då blir det chips med dip till för ovanlighetens skull.

psykoanalys (stina)

Tänk på att allt inte tycker som du. Dina egna känslor kan komma att överraska dig. hmm dethär stod i mitt horoskop idag. Precis det jag låg och tänkte på hela natten. Därför var jag tvungen att läsa min bok om vågen. Alltså jag har läst den boken flera gånger och varje gång jag läser den blir jag som en ny människa.
Jag känner varje gång att, ja okej det här är jag och allt stämmer ju faktiskt in på mig, det gillar jag med den boken.
Som till exempel att vågen är estetisk och ja det stämmer ju jag har ju varit det hela mitt liv. Eller att jag har en väldigt beslutsångest. Velar fram och tillbaka. Svårt att släppa vissa saker till exempel som minnen och relationer.

En annan konstig sak jag har funderat över är att innan jag ska sova när jag just är på väg att slappna av så får jag en låt i huvudet och sen pressas den ut så jag bara måste ta ton och sjunga bara några ord i låten. Så där ligger jag tolv på natten och kan inte sova för att jag har massa musik i huvudet som jag bara måste sjunga på för att dom ska örsvinna ur tanken. Det stör mig, men ändå om jag intesjunger dom små orden har jag kvar låten i huvudet och ligger och repiterar den om och om igen inne i tanken.

Sen har jag drömmt konstiga saker flera nätter och det är drömmar som jag får fram syftet med att jag fasar inför något eller upprepar saker i drömmar som jag vet att jag i verkligheten känner ångest och fruktan över. Till exempel så drömmde jag att jag hade färgat håret och det blev grått, visst det låter som ett minimalt problem men jag vet vad det speglas i. Att jag känner ånger och mår dåligt. Sen att det tar dagar för att återställa. Drömmar spelar verkligen in i livet, man påverkas så enormt mycket. det gör allfall jag.


Av glädje bygger man musik! (stina)

Ska jag bekräfta min vardag för er. jag har en sak jag gör varje dag förutom att äta och så. Jag sjunger faktikst varje dag.
Det är det bästa jag vet faktiskt. Hörde min granne sjunga Maria går på vägen genom ventilen på min toa:D. Så jag antar att alla mina grannar har hört att det sjungs en hel del inifrån mitt hem:). Han sjöng ganska lågt och det kan jag säga att det gör inte jag:). Jag tar i från tårna.

öka på, till nästa helg! (stina)

Godmorning!. Igår blev det tv-spel och utgång med grabbarna och jag:D. hade jätteroligt faktikst. Vi dansade på klaras och jag träffade många ansikten som jag kände igen:). Trevligt :).

Morgonen idag började jag med te och smörgåsrån eftesom jag inte hunnit handla något bröd, men det skall göras idag! Måste hämta min cykel också som är kvar hos Ted. Då tar jag och handlar i samma veva.

Nu längtar jag till nästa helg för då ska jag träffa Erika och Emma och fika:). Så nu när ni läser det så vet ni att det är bestämmt:D. Sen ska jag träffa Natta med och salla du ville dra en krogrunda, men vet du vad kom till Karlskoga och gå ut med mig och Natta:D. Det kommer bli jättekul:).

Nej nu har jag suttit still väldigt länge nu vill jag att tempot ska öka!

dra ner på tempot! (stina)

Hej nu ska jag sitta ner några sekunder och ta det lite lungt. Idag har jag svettats. Har cyklat fram och tillbaka gått och cyklat igen. Nu vill jag bara dra ner på tempot lite. Nu är tentan över och jag har inget som jag måste tänka på just nu.
Nu kan jag bara andas och så kanske jag kan sova en blund inatt med.

Trevlig eftermiddag för övrigt. har bestämmt att jag ska träffa natta nästa helg när jag kommer hem. Om någon annan karlskoging har tid är det bara att höra av sig.:).

Ikväll ska jag nog antagligen vara med Nina, sebbe, Mats och co. det ser jag fram emot. :)


indien del 2 (Elin)

jag forsoker komma in pa min mail men jag tror inte det funkar pa denhar datorn sa om jag har fatt mail kan jag inte se dom nu. Idag har vi legat vid poolen hela dagen, och brant oss en del ocksa. vi satt pa taket pa huset igar, utan solkram. Inte sa smart. Men idag har jag 20. At lunchbuffe pa hotellet dar poolen lag. Det var forsta gangen vi at mat ute, sa hoppas ingen blir magsjuk men det tror jag inte. Bade for att vara vid poolen en hel dag och ata buffen kostade ca 100 kr. Nu i eftermiddag har vi gatt rnut och shoppat lite smycken och sana dar prickar som man har i pannan, for vi ska pa brollop sondag till mandag i en stad som heter Karur som ligger ca 7 mil harifran. Det ar nagra som Santhanam och Shankari kanner som ska gifta sig. Det ar ett arrangerat brollop, sa brudparet kanner inte varandra (sa ar det oftast har) och det kommer ca 500 gaster. Sa igar var vi pa stan och kopte Saris med. Vi aker imorgon och ska till nagon ap-park pa dagen och sen ar det ceremoni pa kvallen. Sen ar brolloppet mandag morgon vid 6 tiden, och sen aker vi hem.

Haromdan var vi pa en skola i en by i narheten av dar vi bor. Rektorn visade oss runt i alla klasser. Det var fran dagis upp till 13 aringar. Sen lekte vi lite med barnen. Det var kul.

Nasta vecka ska vi aka med Santhanam till Chennai onsdag till fredag tror jag, och samtidigt hamta upp studenterna fran Umea. Nar de har kommit hit borjar tydligen projektet pa riktigt. Da ar det tva veckor med faltstudier och forelsaningar och sen ar vi lediga fran 30 nov tills vi flyger hem 5 december sa da funderar vi pa att aka nagon annanstans nagra dagar.

Santhanam bor lite utanfor stan sa man maste aka bil till stan fran honom. De forsta dagarna skjutsade han oss men nu aker vi taxi. Det ar jattesvart att hitta inne i stan, vi har ingen karta heller. Det ar enligt indier en liten stad men det bor en miljon har.

Stina forresten, hoppas tentan gick bra da! Har du kopt tranningskort?? Nar gjorde du det? Har du allkortet eller provar du bara pa? Nar jag kommer hem ska jag borja trana ordentligt! Jag har iaf simmat lite idag.

Har ni varit inne och last har mamma o pappa? Pappa ville ju ha whiskey med hem. Jag har inte sett nan san och vet inte om det ar okej for mig att kopa, tjejer ska ju inte dricka, iaf inte indiska, men jag vet inte. Vilken sort var det?

Jag ska kopa nan fin sari och sy gardiner av med :)

hors en annan dag..

hej där! (stina)

Okej nu är tentan över. Just nu vet jag inte vad jag skrev, men jag skrev 8 sidor, men jag var inte värst. Hoppas hoppas hoppas. det känns både bra och dåligt. Det var inte svårt, men jag kan ha glömmt saker. Nu är jag bara så trött, vill bara sova en liten stund. Har ont efter spinningen med fast inte i benen.
Jag vet inte om jag orkar nånting idag men jag måste. Helst skulle jag vilja umgås med natta anki salla elin, men jag har andra planer just nu men vi kanske hörs på nått vänster ikväll, dock inte elin eftersom hon inte är hemma.

Om jag inte klarar mig så vet jag inte vad jag gör.

pusshej

pluggmotion. (stina)

Motionsdag eller vad säger man. Gick till skolan och möta Karin, pluggade arslet av oss. Gick hem.
Spinning med Nina, fyfan vi spinnade arslerna av oss för man fick jätte ont av sadeln. Jag svimmade nästan på slutet.
Det är nått med mina öron och hjärta som hör nått på gång när jag får upp pulsen. Mina öron slår lock. Sen vill jag bara svimma. Jaja säkert inget faligt, men nästa gång blire nog innebandy eller kanske breakdance;).

Nu var jag allafall värd en godispåse, sen ska jag och Nina plugga och titta på film, det är ju Fredag, ingen fest tyvärr.
Tomas skrev förut, trevligt.

hejhej.

change! (stina)

:´( Ändrade planer mamma kommer inte:´(.
Jaja, kanske ska på spinnning med Nina idag. Kanske träffa Karin om hon svarar.:P.
byebye

Mamma! (stina)

Snart kommer mamma och hälsa på:). Vad roligt! Senare ska jag träffa Karin tror jag och gå igenom lite om tentan.
Jag tror jag är ganska nervös för jag har inte kunnat sovitså bra på några dagar. phu! usch läskigt.
Inatt hade jag allfall en väldigt rolig dröm.

Jag och natta var inne i nått badhus och åkte ring efter ett snöre på land. Men alla andra var i basängen. Sen var det en neger med dreds som bara sprang efter mig och stack mig med tanpetare över hela benen och höfterna så hela drömmer gick ut på att jag skulle akta mig för han. Det gjorde ju jätteont att dra ut all andpetare som hade satte sig fast.
Det är så konstigt, den drömmen syfter ju antagligen på nått, vad skulle det kunna vara.?.
Ja det va en lång dröm det var inte baa det som hände;P.

kommentar inslängd. (stina)

Jag har just nu vid detta tillfälle kommit fram till att det är så skönt att bo själv egentligen. Förut tänkte jag bara usch jag vill inte vara ensam. Men nu känner jag att jag har släppt det och kan gå vidare, visst ibland poppar det upp ideer men nej nu vet jag. När man bor själv kan man bestämma exakt när man vill äta och vad man ska äta och om man vill äta alls. Haha, om vart man ska sitta och äta och vad man ska handla.
Sen kan man göra vad man vill när man vill. Tex lyssna på en jätte pinsam låt och sjunga jättehögt eller bara lyssna på den musiken som jag tycker är bra och sjunga hela kvällen. Spela singstar när jag vill. Prata högt med mig själv om allt:D. Gå runt naken om man känner för det, fast här är det ganska kallt så det är ingen bra ide.
Ja, det finns ju nästan bara fördelar.

Även har jag upptäkt att när jag bodde hemma hade jag jättesvårt för att plugga till skolarbeten och prov typ på gymnasiet och högstadiet. Men nu när jag sitter i ett tyst rum där bara jag finns kan jag koncentrera mig jättebra. Kanske var därför som jag fick så dåliga betyg i skolan för jag kunde inte koncentrera mig nånstans.
Om någon sitter i samma rum som mig när jag läser en bok så hör jag allt väldigt väl och får läsa om meningen sju gånger ungefär och sen har jag inte fattat nånting. Lixom sluta andas och hosta inte hela tiden, rör inte på benet jag hör när dina byxor prasslar, ja ni vet jätte störande.

Bara en liten släng av kommentar. hejhej.


längtar till lördag! (stina)

Ja som ni ser, när Elin är i det varma Indien sitter jag här hemma och pluggar. Som vanligt har alla roligare än mig:P
Men nu har jag pluggat hela eftermiddan och kvällen igår till halv tolv och idag hela dagen. Allafall försökt. Nu orkar jag inte mer. Önskar att det inte var så mkt.

Så nu åker jag och fikar med Nina, man måste ju ta lite ledigt.
Men jag ska skriva lite om värdegrunden och styrdokumenten och john dewey. Sen kanske jag kan börja proppa in allt i huvvet.
Lördag blir allfall en dag att se fram emot:):D.

Framme (Elin)

hej!

jag tror jag skriver har istallet for att skicka mail till alla, sa gar det snabbare :)
men om ni vill nat kan ni antingen maila mig eller skriva kommentarer har eller skicka sms, for jag har mottagning.
Vi kom fram hit igar runt tvatiden efter drygt 35 timmars resa. Jag var skittrott redan pa arlanda och jatteforkyld. Jag har borjat hosta mer sen jag kom hit men forkylningen kanns battre. Kopte nan indisk naturmedicin mot hosta och forkylning sa det kanske hjalper :)
Resan gick bra. Det var ganska jobbigt med flyget mellan frankfurt och chennai, det tog 9 timmar men jag sov nastan hela tiden forutom de tva gangerna vi fick mat. Nar vi kom fram till Chennai vid kanske 1 pa natten sa hamtade vi ut varat bagage och satte oss pa en nattoppen restaurang pa flygplatsen och drack vatten i flera timmar. Det var vi och ca 20 indiska man darinne som satt och stirrade pa oss. haha. Vi 5 tiden motte vi upp en kille som skulle skjutsa oss till tagstationen, och sen akte vi en jattetrang taxi genom hela Chennai till tagstationen. Det finns verkligen inga trafikregler har kanns det som, forutom att tuta sa mycket som mojligt hela tiden. Och det ar forutom bilar och bussar fullt av mopeder, cyklar, kor, tuktuks och folk overallt pa vagarna.
Vi fick aka i ett tag med sovbritsar som dom fallde ner fran taket, sa det blev som 3 vaningssangar, som bara hangde fast i tva kedjor och jag fick sova langst upp vid taket. Men da var jag sa trott sa jag somnade faktiskt pa en gang och sov nastan hela tagresan, i 6 timmar.
Igar nar vi kom till huset dushade och vilade vi och at mat, annars gjorde vi inte sa mycket. Vi bor i ett jattefint hus med tre vaningar och en balkong pa taket och en gard utanfor. Det ar santhanam och shankari och deras son och sen de som jobbar i huset (lagar maten och sant) vi har understa vanningen for oss sjalva men om ca en vecka kommer det 22 studenter fran umea och da far vi flytta upp till ett rum pa andra vaningen. Dom har iaf riktiga toaletter och flera duschar.

Idag har vi varit pa stan och kopt indiska klader. Churidar heter drakten. Forst kopte vi en varsin fardigsydd, jag kopte en turkos. Det ar som en tunika med byxor till, och en sjal. Sen kopte vi material som man far sy upp hos en skraddare. Jag kopte en lila och en rosa. Sen var skraddaren hemma hos Santhanam i eftermiddag och tog matt pa oss, sa imorn ska ena drakten vara klar. Stallet dar vi kopte kladerna pa var kanske 5 vaningar med klader och tyger och det sprang omkring typ 20 man i likadana klader som jobbade dar.

Solen gar ner jattetidigt har, kanske vid 6. Ikvall har vi akt runt i Santhanams bil till olika byar runtom Trichy, vi var och halsade pa pa tva skolor dar dom har nightclass. Barnen kommer dit efter skolan och far hjalp med laxor. I byarna var folk jattefattiga och alla barn ville halsa och sprang efter oss och tyckte att vi var sa fina for att vi var vita. Da sa Alexandra till ett barn att han med var fin och da sa han no I'm black.
En familj i byn som vi fick ga in hos bodde fem stycken i ett stenhus som var mkt mindre an mitt korridorsrum. Sen nar vi akte runt mer i narheten sa sag vi varsta slotten dar dom rika bor, sa det ar valdiga kontraster. Folk bajsar vid vagkanterna ocksa.

Maten ar faktiskt riktigt god. Mkt frukter. Dom har egna bananer som ar pyttesma och jattegoda. Annars ar det mkt ris och grytor , banangrot till frukost, allt har varit vegetariskt hitills.

Jag vet inte hur ofta jag kommer skriva har men det marks. Imorgon tror jag vi ska borja med projektet. Vi ska ha mest lektioner forsta veckan verkar det som, sen ska vi borja med faltstudierna nar dom fran umea kommer. Vi kommer ha nat varje dag, lordag och sondag med. Det ar jattevarmt har jag har inte riktigt vant mig an, jobbigt att inte kunna ga runt i svala klader heller. Men vi har hort att det finns en pool dit man kan ga nar man ar ledig.

Ring inte till mig innan Lördag efter klockan 1. Jag får inte komma på andra tankar!:D (stina)

Så nu var det sista gången med seminarieledare Marie kommer sakna det.
På måndag börjar en ny delkurs med en annan lärare, hoppas det blir bra!.
Vi hade allfall fika stund som avslutning idag. Nu är det bara att plugga som en dåre tills lördag för då äre tenta:S. Hjälp!
Jag kan jag kan jag kan, ska jag tänka. Jag kan ju faktikst, me när man kommer till det att man ska skriva kanske fem sidor om sekretess av Olle Rimsten blir det lite svårare. Men självlart löser jag dethär. Jag måste.
Skolans demokratiuppdrag..mhm, ja det ska jag ju kunna. Måste verkligen repitera allt som jag har lärt mig sen 1 sep.
Det är ju ändå ett tag sen, man kan ju omöjligt komma ihåg allt.

Hoppas allfall att det på lördag kväll blir nån slags fest för att fira att man kanske klarade tentan. phu! Eller fan!

Nu är bara den stora rågan vad ska jag äta till kvällsmat. Jag har så många alternativ så jag blir obeslutsam. köttbullar potatis sås? Blodpuddig haha ja ni läste rätt. kycklingfile, wok, vårrullar, eller bara en macka?

pusshej

Nu åker jag snart! (Elin)

Om ca 2 och en halv timme åker jag från Tybble.. Och sen tåg från resecentrum 21.30. Gud vad jag är uppe i varv nu.. Skulle behöva sova en stund innan jag åker, för sen vet jag inte när jag kan sova nästa gång =p Om inte förr så på tisdag morgon svensk tid.. Jag har så svårt att sova på flyget. Min förkylning är iaf lite bättre, i vilket fall går det åt rätt håll känns det som. Min resväska känns som ett vandrande apotek, så mycket grejer som jag har med mig. Men det är väl lika bra det. Fick specialnässpray och hostmedicin av doktorn i fredags och jag tror det hjälper faktiskt =)

Gud vad nojig jag blir över packningen, är så rädd att glömma nåt.

Nu ska jag iaf ta och packa ner det sista och försöka lägga mig och vila en liten stund. Får se om jag kommer skriva nåt här från Indien. Det märks. Jag är tillbaka i Sverige den 6 december iaf.

puss och hejdå sålänge :)

dedodedo (stina)

okej hjälp nu blev jag rädd. Just när mina köttbullar blev brända så satte mitt brandalarm igång. FAN haha. Shit vad rädd jag blev. Men köttbullarna blev goda ändå:D.
phu!

söndag. fix dag! (stina)

Har just varit iväg och handlat tog bussen till hemköp och handlade väldigt mycket. Min lilla lilla frys är väldigt full och jag lovar när jag öppnar den ramlar det ur allt möjligt, alltså i matväg.:D
Jag hittade en tomteluva oxå som jag ska ha i jul, och på min och elin luciavaka som vi har sagt att vi ska ha när hon kommer hem från Indien.
Nu när jag handlade så mkt mat blev jag sugen på att laga mat med:D. Så jag har redan börjat.

Annars har jag bara pluggat idag:(. tråkigt men väldigt behövligt.

Skickade sms till Madde förut med. Åh vad glad jag blev när hon sa att wilma pratar om mig:D. Jag ska hälsa på er snart:D

pusshej

här ska det vara rubrik! (stina)

Festen igår hos Jerker vart jätte lyckad och det var så kul där så det blev ingen utgång:). Gött på ett sätt:)
Det var allt från en helt otrolig utkläddnad av Sandra som var cowboy till olika spöken och star wars fiurer. Alla va fulla och glada:D. Det blev även charader och mitt lag vann. Såklart!

Idag har jag var med min familj för Elin åker til Indien imorgon, så vi har ätit och umgåts.
Är jätte mätt! Just det har bytt till abonemang oxå så nu kommer jag skicka gratis sms hoho vad bra:D. Så det är bara att skicka på sen för nu vet ni att jag alltid kan svara:).
Jag är så nöjd! Med allt faktiskt:).
Jag tror att denhär tiden i mitt liv kommer vara den bästa:D. Ända tills jag är 30.

Jag saknar alla från karlskoga. Nathalie sanna Erika Emma Malin. Och såklart Natta, men vi ses så ofta.
Jag måste träffa er snart. Fattar ni det. <3:D.

RSS 2.0